Met verjaar- feestdagen komen er vaker lekkere nootjes op tafel.

Moet EHBO Vereniging Voorthuizen daar melding van maken? Ja, wij vinden van wel, want die onschuldig lijkende nootjes kunnen heel veel ellende veroorzaken!

Pinda’s zijn gevaarlijk voor kleine kinderen!!

De luchtpijp van een kind is ongeveer zo breed als je pink, dus er kan gemakkelijk iets in vast komen te zitten. Hun tandjes zijn namelijk niet sterk genoeg om de pinda’s fijn te kunnen kauwen. Als je kind zich verslikt kan er een stukje pinda in de longen terecht komen en dat kan aanleiding geven tot longontsteking. Je kind mag pas een pinda eten wanneer hij/zij met zijn/haar arm over het hoofd heen zijn/haar oor kan aanraken. De luchtwegen zijn dan namelijk breed genoeg. En een kind van 4 jaar kan dit dus echt nog niet.
In tegenstelling tot bijvoorbeeld snoepjes blijft een pinda niet in de luchtpijp steken. De Heimlich-greep kan dus niet toegepast worden. Splinters van de pinda komen in de long terecht. Pindaolie bevat een stofje dat ervoor zorgt dat het slijmvlies in de bronchiën opzwelt, waardoor de pinda klemvast zit. Een van de andere stofjes zorgt ervoor dat de pinda geconserveerd wordt. Bovendien kan er geen lucht langs een vastzittende pinda met alle gevolgen voor het stuk long achter de blokkade. In sommige gevallen moet (een deel van) een long verwijderd worden.

Terug naar tips